La Via Verda de la Terra Alta és un recorregut molt entretingut per fer amb nens, per on abans passava el tren que unia els municipis de Tortosa i Alcanyís, ara és  un recorregut de 23,6 km tot pavimentat i adaptat per desplaçaments amb bicicleta.
Passareu per camps d'oliveres, ametllers, vinyes i túnels de diferents llargàries. Tot una aventura que no defraudarà gens als vostres petits.
El Càmping Terra Alta està molt ben situat ja que es troba al mig de la Via Verda. Nosaltres només van fer el tram de Bot, on es troba situat el càmping fins a la Fontcalda, però amb nens més grans es pot fer tot el recorregut perfectament. A més, hi ha diferents empreses a la zona que pots fer el tram de baixada i ells et venen a recollir on acabis la ruta.
Al llarg de l'itinerari vam anar veient que molta gent comença la ruta en les diferents estacions abandonades  com la de Prat de Comte o Bot. Així, vosaltres mateixos podeu decidir com de llarga voleu que sigui la ruta en funció del nivell dels vostres fills.

via-verda-terra-alta-camping-terra-alta-nens-niños

I ara us explicaré com va anar la nostra ruta.
Vam sortir del mateix càmping ben aviat i després d'una petita pujada fins arribar a la Via Verda vam començar a pedalar. És gairabé pla però amb una mica de baixada en direcció Pinell de Brai.
via-verda-terra-alta-camping-terra-alta-nens-niños

Un dels al.licients de la via són els túnels i els ponts, els nens ho recordaran com una súper aventura!
En passareu de diferents llargàries, uns més foscos que d'altres per això és imprescindible dur un frontal o similar.
via-verda-terra-alta-camping-terra-alta-nens-niños

La majoria de túnels de Bot fins la Fontcalda són bastant curtets, excepte un que fa 749 m de llarg! Els nens el van passar sense problemes, i si no, la solució pot ser cantar o imitar un tren mentres el travesses.

Trobareu alguns parcs infantils, un ferrobus a l'estació de Bot que dóna servei de bar i bonics paisatges que fan la pedalada la mar d'entretinguda.
via-verda-terra-alta-camping-terra-alta-nens-niños


A més trobareu escultures de la proposta Art al Ras. Diferents artistes, escultors, poetes i escriptors han realitzat una sèrie d'escultures per acostar l'art en contacte amb la Natura. Estan fetes amb materials que es poden trobar pels indrets de la Terra Alta (fusta, pedra, argila, ferro,etc.). Les obres estan distribuïdes pels camins de la Terra Alta i tots els seus 12 pobles queden enllaçats en un mateix recorregut. Nosaltres en vam trobar dues:
- Maternitat de Xavier Magalhaes a Prat del Compte 
- Encara avui d'Assumpció Forcada a Bot
Podeu trobar la resta al següent enllaç.

I pedala que pedalaràs vam arribar a la Fontcalda.

via-verda-terra-alta-camping-terra-alta-nens-niños

El nom ve de la font termal d'aigua calenta que surt del brollador. És minero-medicinal i les aigües contenen clorur, carbonat càlcic, sulfat de magnesi i clorur sòdic, i es troba a 28 graus.
Antigament hi havia un balneari que era lloc de pelegrinatge pels que creien en les qualitats curatives i terapèutiques de les aigües. Avui en dia encara s'hi realitzen romeries el primer diumenge de maig.

La baixada fins la Fontcalda desde la Via Verda és molt pronunciada. Aneu amb compte amb els petits i la bicicleta.

Si teniu pensat dinar al restaurant millor preguntar abans perquè nomès obren els mesos d'estiu i en dies puntuals o si hi ha alguna reserva. Una altra cosa que cal saber es que no hi ha cobertura de mòbil. Hi ha una zona de barbacoes amb taules per tant si hi aneu de picnic no hi ha problema.

I ara us explicaré el que vam fer i no us recomano.
El petit de la casa estava cansat i vam decidir que un de nosaltres tornava en bicicleta fins al càmping per venir a buscar-nos en cotxe. Va ser un error ja que el que es triga mitja hora de fer en bici (a velocitat d'adult i sense parades) va trigar més d'una hora i mitja de fer en cotxe. Des de el càmping fins la Fontcalda en cotxe s'ha de fer per una carretera molt estreta i llocs per on sol passa un cotxe.
Per tant recomano que feu un esforç i torneu amb els nens fins el càmping o torneu desde una altra parada com Prat de Comte per exemple.
Mentre esperàvem que vingués a buscar-nos el pare, vam fer la ruta pel riu Canaletes que s'obre pas entre immenses parets de pedra que van formant tolls i piscines naturals.


via-verda-terra-alta-camping-terra-alta-nens-niños

He llegit que si ha plogut poc, l'aigua es queda estancada i no ve molt de gust banyar-se. Nosaltres tampoc vam trobar molta aigua però si la suficient perquè fos agradable el bany.


via-verda-terra-alta-camping-terra-alta-nens-niños



Si voleu fer aquesta ruta, us recomano el Càmping Terra Alta, càmping familiar, tranquil i amb unes instal.lacions molt noves i confortables.


Es troba a situat a prop de la població de Bot, dins la zona de reserva de la Biosfera del Delta de l’Ebre. 


Nosaltres hi vam anar en tenda però disposen de molts tipus de bungalows a la part més alta. Les parcel.les són grans i espaioses amb força ombra ja que hi ha moltes oliveres força centenàries.

via-verda-terra-alta-camping-terra-alta-nens-niños


Els sanitaris estan en perfectes condicions i disposa d’un bany exclusiu per a nens a tocar del bany de dones. Al mateix edifici hi trobareu la zona de rentaplats.


via-verda-terra-alta-camping-terra-alta-nens-niños


I això és tot, us animo a que aneu a visitar aquesta zona de Catalunya. I si voleu, nosaltres per acabar de completar el dia vam trobar un toll d'aigua per refrescar-nos ja que n'hi ha un munt per la zona. Nosaltres vam seguir les indicacions d'un toll però crec que no el vam trobar. De totes maneres això no ens va privar de fer-nos una remullada al lloc on vam anar a parar. Aquí teniu altres tolls per visitar que la propera vegada que hi anem segur que els busquem millor.


via-verda-terra-alta-camping-terra-alta-nens-niños


També vam visitar Val-de-roures (Valderrobles) que per passar una tarda està força bé la visita.
És capital de la comarca aragonesa del Matarranya, dins la província de Terol. Us recomano que deixeu el cotxe a baix al poble i no dalt el castell perquè ens va agradar molt més la visita començant per el casc antic que no pas per el castell, on hi ha forces pendents i als nens se'ls fa pesat. Però això ja va a gustos.

via-verda-terra-alta-camping-terra-alta-nens-niños



I això és tot. Espero que us hagi agradat i us animeu a fer algún comentari.

Us deixo un plànol per si us serveix per animar-vos a fer la Via Verda


planol-via-verda-terra-alta