T'ajudo?

13/2/22

🏞️🐾 Ruta fauna de Montiberri - Faiada de Malpàs

ruta-fauna-montiberri-faiada-malpas


La ruta de la fauna de Montiberri ens serveix per descobrir la flora i la fauna d'aquest raconet de l'Alta Ribagorça. Com que l'observació real d'animals és difícil, ja que defugen dels humans i moltes espècies són nocturnes, trobarem al llarg del camí plafons amb rèpliques de petjades i d'excrements d'aquests animals.

Si tenim ganes de continuar caminant, podem arribar fins a la Faiada de Malpàs i el Cap de la Faiada (només per gent acostumada a caminar, més que res pel desnivell).


Per accedir a la ruta de la fauna de Montiberri, ens acostarem a  la Font de la Mena, punt quilomètric 345 de la N-260 (a 2,5 km del Pont de Suert direcció Pobla de Segur)

Deixareu el cotxe a l’àrea de pícnic. Veureu que la Ruta del Camí de l'aigua passa per aquí.
Nosaltres vam fer també de Pont de Suert a la Font de la Mena i podeu llegir la nostra experiència aquí.




Com que el nivell del pantà d'Escales està molt baix, vam passar per sobre el pont de pedra al costat del monestir. 
Però si quan hi aneu el nivell de l'aigua cobreix el monestir i el pont, haureu de sortir a la carretera en direcció Viu de Llevata i creuar un pont de fusta que trobareu a mà dreta.




El camí fa pujant pel bosc de pi i alzines. Com he comentat abans, anireu descobrint cartells explicatius sobre la fauna (fagina, geneta, gall fer, senglar, cabirol, esquirol, lleure... això si, de real no en vam veure cap.


Podeu adaptar la ruta al vostre nivell. Nosaltres, a l'anar amb nens vam arribar només fins a Montiberri i vam tornar, però d'haver anat una mica més informats haguéssim fet la ruta circular, és a dir, hauríem d'haver anat després cap a Casós a través d'una pista forestal molt planera i tornar a agafar el camí de la fauna de Montiberri a la tornada.



Hi ha indicadors, no us podeu perdre.



Si sou prou caminadors us aconsello que us acosteu fins al cap de la Faiada (on trobem les 4  antenes de telecomunicacions i el vèrtex geodèsic del Cap de la Faiada (1701 m).
Per tant, amb nens, us recomano que un dia feu la ruta de la fauna des de la Font de la Mena i un altre dia per arribar al cap de la Faiada ho feu des de Viu de Llevata.  De totes maneres, des de Viu de Llevata també teniu un bon desnivell.

Montiberri està en ruïnes i el seu nom és d’origen iberobasc i significava lloc sota la muntanya. Antigament, fou una granja del monestir de Lavaix. A la part més elevada, hi ha la petita església de Sant Llorenç.



Casòs, nucli també despoblat, havia estat sota la influència de Lavaix. Des de Casòs tindreu unes magnífiques vistes sobre l’embassament d’Escales, de la vall  i dels cims propers.

Si voleu arribar a la Faiada de Malpàs des de Viu de Llevata, a la N-260 direcció La Pobla de Segur, km 337, aparquem a l'entrada del poble. Caminant travessem la carretera i veurem una pista cimentada on un cartell ens indica La Faiada de Malpàs. Anem seguint la pista fins al coll de Sant Roc de Viu (si hi aneu en 4x4 podeu escurçar la pista fins aquí)  i continuem pujant fins a arribar a veure les antenes i més tard el vèrtex geodèsic. 

I això és tot, si us animeu a fer l'excursió m'expliqueu quina opció heu triat?




Si els continguts del blog t'agraden i tens previst comprar a Amazon, fes la compra a través de l'icona que et deixo a sota. A tu et costarà el mateix i a mi em donaran una petita comissió que em servirà per seguir mantenint el bloc. Gràcies.
 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...