T'ajudo?

3/11/20

El Parrissal de Beseit, Estrets d'Arnes i tolls amb nens, Terra Alta i Matarranya en un cap de setmana


#Parrissal#besseit#beceite#excursions amb nens



Ja havíem estat per la Terra Alta per fer la via verda fa 4 anys i ara hi hem tornat a veure tot el que ens va quedar pendent. 
 
Aquesta vegada vam tirar de turisme rural i també vam encertar de ple.
Ens vam allotjar a les Valletes. L'alltojament consta de dues cases de fusta totalment equipades i amb una propietaria que us ajudarà en tot allò que faci falta. També hi ha un jardí i una barbacoa. S'hi està de luxe.




La ruta del Parrissal es troba a la població de Beceite, dins del Parc Natural de Els Ports que inclou una part de Teruel (Aragó) i una part de Tarragona (Catalunya).

Deixarem el cotxe a l'aparcament del barranc de la Fenellassa,al final de la pista desde el poble de Beseit, hi ha cartells indicadors. Al mateix pàrquing hi ha una zona de picnic. Heu de pagar abans el pàrquing online sinó, no us deixaran entrar.
Començarem a caminar per la pista força ampla fins arribar a un túnel artificial excavat a la roca i quan el creuem ja entrem als Estrets de la Fenellassa. 


#Parrissal#besseit#beceite#excursions amb nens

Allà trobarem a mà dreta les pintures rupestres de la Fenellassa. Les pintures estan protegides per una reixa però es poden veure perfectament.
Un cop vistes seguim la pista fins trobar la cova de la Dona, a mà esquerra. Nosaltres vam pujar però entre que rellisca força i que acabes tot brut de pols, us diria que no val la pena pujar.

#Parrissal#besseit#beceite#excursions amb nens


Quan portem gairabé 1 km arribem al final de la pista , ja ens adentrem a un bosc que és on comença sender que ens portarà fins l'estret. 
No hi ha pèrdua, només cal anar seguint el camí.

#Parrissal#besseit#beceite#excursions amb nens


Començareu la zona de pasarel.les i tot i que l'aigua turquesa invita a banyar-se heu de saber que està totalment prohibit, hi ha diferents cartells per tot arreu on informa de la multa si et banyes.

#Parrissal#besseit#beceite#excursions amb nens

Quan arribeu al final fareu les fotos pertinents i mitja volta per on hem vingut.
Són 4km fins a l'estret d'anada i 4 de tornada. Ho fareu en unes 3 hores segons parades i ritmes.

#Parrissal#besseit#beceite#excursions amb nens
Contemplant els estrets del Parrissal


L'estret té 60 metres d'alçada i 1,5 d'amplada i 200 metres de llarg. Aquest tram és transitable només en època estival, que és quan està més sec i es pot atravessar l'estret. La resta de l'any el recorregut es fa fins a la entrada del canyó.

#Parrissal#besseit#beceite#excursions amb nens


Abans d'arribar al parquing, trobareu un bar, doncs darrera d'aquest hi ha una piscina natural (Assut) la qual ara, per tema covid, està sense aigua. Està preparada per anar amb tota la familia ja que té diferents zones amb més o menys profunditat.



#Parrissal#besseit#beceite#excursions amb nens

Al poble de Beceite trobareu la Font de la Rabasa

#Parrissal#besseit#beceite#excursions amb nens
Font de la Rabassa


Per arribar haureu d'anar direcció la Pesquera o el Parrizal i després d'una curva a l'esquerra trobareu el cartell. És un racó boniquet de veure format per l'erosió sobre la roca creant una gran piscina ideal per refrescar-se a l'estiu.

#Parrissal#besseit#beceite#excursions amb nens
Fent un tomb per Besseit


Vam dinar a Besseit i per la tarda vam decidir anar a 

La Pesquera, la Peixquera. 



La Pesquera #besseit#beceite#excursions amb nens


 
Són piscines naturals ( tolls ) del riu Uldemó on està permès el bany.
La primera bassa que trobem és la del Toll de l'Olla. Nosaltres només vam anar a veure aquesta perquè baixava poca aigua però  quan hi ha més aigua segur que és molt més bonic.
Jo tenia apuntat que les millors son les de l'Olla, la de Poblet, el Racó de Sant Antoni i la Cova de Beltrol, però si hi aneu, al llarg de 5 kms aneu pujant i aneu fent tot el recorregut. 
Hi ha diferents zones de pàrquing i a cada un podeu baixar a les diferents basses. S'ha de pagar 10 euros (any 2020)a l'estiu per accedir-hi per tal d'evitar massificacions (www.beceite.es).


El dia següent ens vam dedicar a veure els paisatges de la zona catalana.
 
#Arnes #terra alta#tolls#excursions amb nens #estrets
Arnés


Desde Arnés hi ha moltes coses a veure i el que més em va agradar van ser els Estrets.

#Arnes #terra alta#tolls#excursions amb nens #estrets
Els Estrets D'Arnés

El riu Estrets neix a la part catalana del Massís dels Ports i la seva aigua desenvoca al riu Algars, un afluent del Matarranya i que més tard formarà part del afluents de l'Ebre. Nosaltres per arribar al pàrquing per veure els Estrets vam posar al gps Toll Blau i ens va deixar directe.

#Arnes #terra alta#tolls#excursions amb nens #estrets
Toll Blau


Del poble d'Arnes fins al parquing hi ha uns 5 kms.
Un cop hi arribeu trobareu els cartells del Parc Natural per als escaladors. 
Just al començar trobareu davant la Mola de Viarnets on hi està prohibit escalar per la presència de voltors, totes les altres parets es poden escalar a no ser que indiqui el contrari.
Formen part de la Xarxa Natura 200  i conserven fauna salvatge i zones                d'interès geològic, parets de conglomerats on nidifiquen diversos rapinyaires.
Nosaltres vam veure algun voltor però cap cabra hispànica.

#Arnes #terra alta#tolls#excursions amb nens #estrets


Desde el p`srquing haureu d'agafar el camí que fa baixada uns 20 metres seguint els tubs de conducció d'aigua  i després haureu d'anar seguint el riu, sense gairabé desnivell.

#Arnes #terra alta#tolls#excursions amb nens #estrets


Nosaltres vam seguir caminant fins que vam trobar una altra vegada el cartell de parc natural, un cop allà vam donar la volta, és el que té tenir nens poc caminadors, però si teniu la sort de tenir nens que els agrada caminar podeu seguir fins a l'Àrea d'Esbarjo de la Franqueta, només són 5,2 kms lineals (10,4 km d'anar i tornar) i en unes 2/3 hores ho haureu fet, hi ha poc desnivell (70 m).

#Arnes #terra alta#tolls#excursions amb nens #estrets


Una altra visita que us pot agradar i molt fàcil i accesible és el Toll de Vidre.

#Arnes #terra alta#tolls#excursions amb nens #estrets
Toll de Vidre

Un lloc ideal per anar amb nens per remullar-se o contemplar l'aigua cristal.lina i les muntanyes del Parc Natural dels Ports. 

També es troba al terme municipal d'Arnes, a 7 kms del poble, només heu de seguir les indicacions. Hi podeu anar caminant o en cotxe. Si hi aneu en cotxe el parquing és just al costat del Toll. 

#Arnes #terra alta#tolls#excursions amb nens #estrets
Toll de Vidre


Si fa calor i busqueu més llocs on fer una remullada, tot i que nosaltres no vam anar perquè era tardor i no venia de gust banyars-se, us deixo un llistat per si hi voleu fer una ullada ( i així a mi també em queda anotat per quan hi torni algun dia):


- Assut de LLedó. A la carretera direcció Horta desde Arnés trobarem un desviament cap LLedó. Seguirem la carretera i veurem un cartell on indica "zona de banys"

- La Palanca. 10-15 minuts caminant desde el poble d'Arnés. Es tracta d'una petita bassa per refrescar-se i al seu costat hi ha l'àra recreativa de la Font del cigró. 

- Toll de la presóDes d'Arnés, direcció el Toll de Vidre però a l'alçada de l'hotel Vilars Rurals haureu de girar a la dreta. Al cap de 2 kms arribareu al Toll on trobareu diferents llocs per fer una  remullada i roques per on poder tirar-se.

- Les Olles. Es troba en mig d'un entorn natural sec el qual les fa més especials ja que no sembla que puguis trobar un lloc així enmig d'aquest paisatge.
Un cop hi arribeu trobareu tolls de més petits i de més grans on gairabé en alguns no hi entra ni la llum del sol. S'hi pot arribar en cotxe per una pista forestal: un cop sigueu a Horta de Sant Joan (on hi va viure Pablo Picasso), agafeu un camí on indica Convent de Sant Salvador i més endavant ja trobareu el cartell on indica les Olles. 

- El Toll de Valero. A uns 3 km d'Arnes. Direcció Horta de Sant Joan, pasat el primer pont de la carretera, en la mateixa corva a mà esquerra (no està indicat) i seguir pel camí de la dreta on aparcareu.

El Salt de la Portellada. a 25 minuts de Besseit, es pot arribar en cotxe després de 10 minuts de pista.
És una espectacular cascada de 20 metres que prové del riu Tastavins, afluent del riu Matarranya (Teruel)
Al trobar-se una paret rocosa i que la bassa que forma és de color turquesa li donen a aquest lloc un toc idílic i de gran bellesa. El millor de tot és que té un fàcil accés.
Per arribar-hi, hem de dirigir-nos a Valderrobles, direcció la Portellada i trobarem la pista senyalitzada que ens portarà fins al Salt. Un cop arribem podem baixar fins a la part baixa de la cascada seguint un camí que ja està indicat


Una mica més lluny,  però si hi esteu més dies o aneu amb camper segur que us dóna temps, jo no em perdria visitar ( jo me les deixo com a pendents):

- Mas de Barbarans - Forat de la Vella al Racó d'en Marc

- Mirador Mont Caro, es pot pujar en cotxe o caminant fent una petita ruta

- Cova de l'Angera a les Roques de Benet: podeu llegir aquí


I això és, tot, com veieu la zona dóna per molt, tant si hi aneu a l'estiu com a altres estacions de l'any. Espero que us serveixin les meves recomanacions.

Si els continguts del blog t'agraden i tens previst comprar a Amazon, fes la compra a través de l'icona que et deixo a sota. A tu et costarà el mateix i a mi em donaran una petita comissió que em servirà per seguir mantenint el bloc. Gràcies.





1 comentari :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...